• Ditt blod kan redde liv

  feb 24, 2020


  Ditt blod kan redde liv

  Blod er livreddende i pasientbehandlingen ved norske sykehus, og omtrent halvparten av blodet som gis ved blodbanken i Oslo går til kreftpasienter, mens 10-15% går til akutte hendelser eller ulykker. Blod har begrenset holdbarhet og det er derfor viktig at flere melder seg som blodgivere, slik at det alltid er nok blod på lager. Dette gjelder uansett hvilken blodtype du har.   Her er tre gode grunner til å gi blod. 

  1.  Å gi blod er en god gjerning

  Når du gir blod så gjør du noe fantastisk viktig og fint for et annet menneske. Blodgivning er en uerstattelig del av moderne medisinsk behandling. Dermed kan nettopp ditt blod være uerstattelig for et annet menneske, også for familien og alle de som er glad i nettopp denne personen. 


  2. Femti prosent

  Halvparten av alle nordmenn har i løpet av livet behov for enten blod eller blodprodukter. Det kan være deg, eller kanskje hun eller han du sitter ved siden av akkurat nå. I Norge har vi i underkant av 95.000 blodgivere. Ifølge verdens sikreste ikke-kilde (wikipedia) var vi i 2019 5,3 millioner mennesker her i Norge. Dette utgjør omtrent 1,79% av Norges befolkning. Vi har med andre ord ganske dårlige odds dersom halve Norge skulle ha akutt behov for blod. Vi trenger virkelig blodgivere!


  3. 8 minutter

  Når du skal gi blod så tar ikke dette mer enn en 8 til 10 minutter, på disse minuttene gir du en halv liter med blod. En halv liter med blod kan redde tre menneskeliv, for en avkastning! Det er jo verdens beste investering.


  Hvem kan gi blod? 

  Hovedregelen er du kan melde deg som blodgiver hvis du

  • er mellom 18 og 60 år
  • føler deg frisk som en fisk
  • veier over 50 kg
  • ikke er i risikogruppe for hiv, hepatitt eller andre sykdommer som kan overføres med blod 

  Hva om du ikke kan gi blod, men vil bidra? 

  Da kan du hjelpe GiBlod.no med å rekruttere blodgivere, for det er minst like viktig! 


  Klikk her for å bli blodgiver!

  Vil du melde deg som blodgiver? Besøk GiBlod.no da vel! 

Følg oss på sosiale medier