• Studentvennlige reste-pizzasnurrer

  mai 11, 2015


  Studentvennlige reste-pizzasnurrer

  Å bruke opp matvarer som nærmer seg å bli dårlig er ikke bare etisk riktig og miljøvennlig, men også veldig studentbudsjettvennlig (å kaste mat er jo litt som å kaste penger). De aller fleste av oss ender fra tid til annen opp med mat som går ut på dato. Forferdelig mye mat kastes fordi folk henger seg opp i datomerkingen i stedet for å sjekke om maten faktisk er brukbar eller ikke. Bruk opp maten i stedet for å kaste den, så får du både god samvittighet og god mat i magen!

  Etter en spontant lang periode borte fra leiligheten var det på tide å rydde opp i kjøleskapet. Med bare to dager mellom påskefjellet og avreise til Vest-Sahara var det mange ting som var på god vei mot søppelbøtta. Siden jeg prøver å kaste minst mulig mat var det på tide å være kreativ. Dette var i ferd med å få egne ben å gå på:

  1 åpnet, nesten full boks rømme
  1 liten bit gräddost
  1 litt større bit Norvegia
  1 åpnet, nesten full pakke salami
  1 halv pakke med nøtteblanding til salat, bla. peanøtter og gresskarkjerner

  Denne gangen tenkte jeg at pizzasnurrer ville være en bra måte å få brukt opp alt på. Gjærdeig til feks. rundstykker, pizza eller horn er noe av det enkleste å lage – mel, gjær, olje og vann er egentlig alt du trenger. Deigen tåler mye og kan varieres på mange måter, så det er et bra utgangspunkt for å teste ut nye ingredienser.

  Jeg har alltid fint og grovt mel, sukker, salt, gjær, olje og andre basisingredienser i skapet sånn at jeg kan bake ting fra bunnen av uten å måtte gå på butikken hver gang. Da blir terskelen for å lage mat mye lavere, pluss at det er lettere å eksperimentere litt på sparket! Som student er det også masse penger å spare siden disse tingene holder i årevis og du slipper å kjøpe inn alt (eller ty til pose) hver gang du skal lage mat.
  Jeg baker ofte på slump og brukte ikke oppskrift, men gjorde det ca. sånn her:

  1. Ta et glass/kopp og rør ut 1 pakke tørrgjær og 1 teskje sukker med ca. 0,5 dl lunkent vann rett over fingertemperatur. Da begynner gjæren å vokse før du har den i deigen. La stå i ca 10 min. mens du finner frem det andre.

  2. Finn frem sleiv og bakebolle, og ha i rundt 4 dl lunkent vann. Her tilsatte jeg også boksen med rømme og rørte litt.

  3. Tilsett 1 ts salt, 2-3 spiseskjeer olje, gjærblandingen og rør ut med hvetemel til du får en masse på tykkelse med havregrøt.

  4. Tilsett grovere mel (jeg brukte sammalt rug grov) til det blir vanskelig å bruke sleiv. Her tilsatte jeg også resten av pakken med nøtteblanding.

  5. Hell et tykt lag hvetemel på kjøkkenbenken, hell deigen oppå og kna inn hvetemel til du ikke lenger blir grisete på hendene, og deigen har fått en fast og luftig konsisents.

  6. Sett til heving i ca 1 time på et lunt sted (til dobbel størrelse). Fordi jeg ikke har en stor nok bolle lot jeg den bare ligge på kjøkkenbenken. Legg et kjøkkenhåndkle eller plastikk over.

  7. Del deigen i to og kjevl ut i to firkanter som ligner på pizza.

  8. Riv osten og skjær salamien i strimler. Fordel ost og salami (eller noe annet) utover firkantene. Her går det også an å krydre med for eksempel oregano eller basilikum.

  9. Rull firkantene slik at du får en lang pølse, og del pølsen opp i ca 2 cm tykke skiver som legges på et bakebrett. Trykk de litt flate når de er lagt på brettet. Jeg fikk 24 stk.

  10. Etterhev snurrene på brett med håndkle over. Her er et godt tips å fylle vasken med litt varmt vann, og sette bakeplatene over.

  11. Stekes på ca. 180 grader til de blir gylne og ser ferdige ut (glemte å ta tiden), kanskje rundt 20 min. For å sjekke om de er gjennomstekte kan man løfte dem litt – de er ferdige hvis de er mørkere under.

  Voila! Jeg fikk brukt opp alle restene, og har superlettvint og digg mat til lesesalen for en god stund fremover.

  (Prosessen resulterte i deilige snurrer, men dårlig med bilder.)

  BloggPizzaBlogg3Pizza

Følg oss på sosiale medier