• 5 tips til deg som vurderer å bytte studieretning

  mar 28, 2017


  5 tips til deg som vurderer å bytte studieretning

  Jeg har selv erfart hvor vanskelig det er å velge studieretning, og spesielt hvor krevende det er å skulle bytte studieretning når man først har begynt på en. Det er en tankefull og omsettende prosess. Det er mange studenter som er usikre på om de har valgt riktig studieretning. Jeg opplevde selv dette da jeg gikk på årsstudiet i psykologi for ett år siden. Da var jeg i tvil om jeg skulle fortsette å studere psykologi, eller om jeg skulle bytte til en helt annen studieretning, nemlig sykepleiestudiet.

  Om litt mer enn 2 uker går fristen for å søke høyere utdanning via samordna opptak ut. Det er sannsynligvis mange som allerede har slått til med søknaden sin, og er superfornøyd med den. Men det er sikkert mange usikre sjeler der ute også – slik jeg var for ett år siden. Da gikk jeg rundt med en konstant klump i halsen, og klarte ikke å bestemme meg. Valget mitt falt til slutt på sykepleiestudiet, og jeg kunne ikke vært mer fornøyd enn det jeg er nå. Dermed tenkte jeg å komme med noen enkle tips til hva som kan gjøres hvis man sliter med å velge.

  Tips #1 – Gå for det hjertet sier!

  Selv om det kan virke håpløst å ta ett valg, og du tenker: Hvorfor kan ikke noen bare ta valget for meg, for hel*****… så vet du som regel innerst inne hva du burde velge, og hva en helst har lyst til. Bare det at du vurderer å bytte studieretning, bør fortelle deg at det du studerer nå kaaanskje ikke er noe du kunne tenke deg likevel. Så lytt til hjertet ditt, uansett hvor klisjè det høres ut, og ta valget basert på egne interesser – og ikke basert på hva andre synes.

  Tips #2 – Lag liste.

  Ja, lag deg en fysisk liste over fordeler og ulemper ved å fortsette på studieretningen du holder på med og ved å bytte til en annen studieretning. På den måten vil du enklere få oversikt over hva du egentlig mener om de ulike valgene, og kanskje det da blir lettere å velge når du har det foran deg svart på hvitt. Pros & cons lister er helt geniale, og jeg bruker det nesten til alle valg jeg tar ettersom jeg er svært ubesluttsom.

  Tips #3 – Bestill time hos rådgiver

  Dette gjorde jeg, og det var utrolig bra!! Det finnes rådgivere på alle skoler, både universitet og høgskoler, og de er kjempe flink. De hjelper deg med å sortere tankene, og lage en oversikt over de ulike valgene du har. Så do it. Det er ingen skam i å få litt profesjonell hjelp med å velge studieretning.

  Tips #4 – Søk råd hos familie og venner

  Ja, gjør dette, MEN ikke la dem påvirke deg til å velge det ene eller det andre, fordi det er ett valg bare du skal ta. Men hvis du har en venn eller et familiemedlem som er upartisk, og som er flink til å lytte og komme med reflekterte spørsmål så kan det være nyttig i å få deg til å tenke på andre faktorer som du gjerne ikke har tatt for deg enda.

  Tips #5 – RESEARCH!

  Dette er kanskje det aller viktigste rådet mitt. Google det studiet du vurderer å bytte til, til du blir helt grønn. Finn ut av hvordan jobbmarkedet er, lønn, hvor man kan arbeide osv. Kunnskap er gull, og jo mer kunnskap du har om andre alternativer, jo lettere blir det å velge. Hvis du finner ut av alt som er å vite om det studiet du vurderer å bytte til, så vil det enten virke mer fristende, eller kanskje du mister helt lysten på det og heller har lyst å fortsette på den studieretningen du allerede går på. Hvem vet. Uansett, så er målet å finne ut av hva du vil.

Følg oss på sosiale medier