• Et vakkert møte med Kringkastingsorkesteret

  nov 11, 2016


  Et vakkert møte med Kringkastingsorkesteret

  Kjære studenter! Nå skal jeg komme med en anbefaling litt utenom det vanlige, men som var en utrolig kjekk opplevelse. Jeg var så heldig å få dratt på konsert med kringkastingsorkesteret, heretter kalt KORK, i Oslo i forrige uke. Jeg fikk med meg selveste 70 års-jubileumskonserten, eller en av dem, da de bokstavelig talt slo på stortrommen og arrangerte 3 dager med konserter. Før jeg tar dere med på min reise gjennom opplevelsen av klassiske symfonier, vil jeg fortelle litt om KORK. For hvem er egentlig KORK?

  14894657_10157689110235068_1518101498_o

  Hvem er KORK?

  I følge KORK sine nettsider, ble KORK til i 1946, da NRK ønsket å etablere sitt eget radioorkester. Orkesterets første dirigent var Øyvind Bergh, og han ledet orkesteret i en rekke folkekjære programmer fra NRKs Store studio, og la dermed grunnlaget for den populariteten som opp igjennom årene har gjort KORK så populært. KORK er fortsatt til stede når store mediebegivenheter finner sted. For eksempel, spiller KORK hvert år på Nobel-konserten med de store stjernene, som flere millioner verden over får med seg.

  Fra høsten 2013, er det Miguel Harth-Bedoya som har hatt rollen som orkesterets sjefdirigent. Han er utdannet på prestisjefylte Juillard, og har lang erfaring som dirigent på internasjonalt nivå. Harth-Bedoya sier til NRK:
  «Samarbeidet med Kringkastingsorkestret har vært spennende og kraftfullt fra starten. Jeg ble veldig imponert over musikernes høye nivå, og orkesterets stilistiske allsidighet. Jeg visste med én gang at KORK og jeg var en god match.»

  KORK er NRK sitt eneste orkester, og de leverer på et høyt internasjonalt nivå, og har et allsidig spekter av musikksjangre, med alt fra symfoni og samtidsmusikk, til pop, rock, jazz og folkemusikk. Kork har samarbeidet både med norske artister som Vamp, Kaizers Orchestra, Mari Boine og Jarle Bernhoft samt internasjonale storheter som Diamanda Galàs, René Fleming og Gregory Porter. KORK skriver selv på sine nettsider at de er hele landets orkester, med en helt spesiell plass i hjertet til musikkelskende nordmenn. Du har sannsynligvis hørt KORK før, enten det har vært på TV, radio, internett, eller en konsertsal i nærheten.

  Min opplevelse av KORK:

  Jeg hadde hørt om KORK før, og alltid hatt et ønske om å dra på en av konsertene deres. Jeg har lest litt om orkesteret i avisen, men også hørt dem på radio og sett dem spille på TV. På forhånd av konserten gledet jeg meg masse til konserten, men også til å se NRK store studio på Marienlyst i Oslo, da det var her konserten skulle finne sted. Det levde virkelig opp til forventningene, og det som møtte meg var et flott lokale preget av en retrostil. Det var med andre ord et perfekt lokale for å høre på vakker musikk. Konserten bestod av 5 forskjellige musikkinnslag, med blant annet folkevisemusikk og ett trommeinnslag. Det var absolutt duket for en festkonsert.

  Hele konsertopplevelsen var utrolig fin og innholdsrik. Det første som møtte oss ved inngangen var en bar, hvor man kunne kjøpe snacks eller noe å drikke. Vi tok oss ett glass rødvin før konserten, og pratet litt om hvilke forventninger vi hadde til konserten. Jeg var veldig opptatt av hvordan atmosfæren var; og den var som jeg hadde forventet, avslappet og kulturell. Da konserten startet lente jeg meg tilbake og lukket øynene, for å forsterke og nyte musikkopplevelsen fullt og helt.

  De neste 90 minuttene ble fylt med frysninger over hele kroppen og beundring. Jeg koblet helt av og fokuserte fullt og helt på musikken. Musikerne var så dyktige, og jeg følte jeg ble dratt inn i musikken, mye takket være musikernes innlevelse. Jeg synes fiolininnslaget var det beste. Det var så fascinerende å se hvordan de spilte på fiolinen, hvor samstemte de var og hvor vakker musikken var. Det var virkelig imponerende.

  Ett annet innslag som gjorde inntrykk på meg var to unge menn som spilte på trommer. Innslaget var inspirert av gatemusikk fra New York. Det brøt litt med de klassiske instrumentene, og satte sitt preg på konserten. Innslaget illustrerte i stor grad hvor fleksibel og allsidig KORK er i sitt arbeid med musikk.

  Konsertens avslutningsnummer var også noe som imponerte meg i stor grad. Da var en rekke musikere samlet på scenen og spilte sammen med ulike instrumenter, med blant annet obo, fløyte og trompet m.m. Det var en kraftig avslutning, og den fikk meg til å sitte igjen og ønske mer musikk. Gjennom hele konserten, slappet jeg helt av og opplevde det hele som en avkobling fra hverdagen, da hele meg fokuserte på musikken, og alle andre unødvendige tanker ble stengt ute.

  Hvorfor burde studenter dra på konsert med KORK?

  Det er nok ingen overraskelse at studentene ikke er overrepresentert på konserter med klassisk musikk, men hvorfor er det slik? En KORK konsert er billigere enn en vanlig konsert, og det er til og med billigere enn å dra på kino. Neste gang jeg og vennegjengen trenger et avbrekk fra studiene, skal jeg foreslå at vi drar på en klassisk musikkonsert. Her i Bergen har vi Bergen filharmoniske orkester, som byens største og beste orkester. Jeg fikk mersmak av konserten med KORK, og neste kulturopplevelse vil dermed definitivt bli å se Bergen filharmoniske orkester, eller å dra på flere konserter med KORK.

  14964236_10157689110120068_1716594140_o

Følg oss på sosiale medier