Logo Studentpakken
Studietidens lille høydepunkt

Enkel, sunn og rimelig studentmat

Er det trangt om plassen? Har du et begrenset matbudsjett? Vi gir deg de beste tipsene til hvordan du kan spare penger uten å la det gå på bekostning av matgleden.

Planlegg uken og bruk opp restene

Ta en titt i kjøleskapet før du handler og planlegg å lage noe som du kan bruke restene til. Matsvinn er verken godt for lommeboken eller miljøet. Som student er det kanskje litt trangt om plassen på kjøkkenet også? Det kan derfor være fint å bruke opp det du har før du fyller opp på nytt. 

Få på plass rimelige basisvarer 

For å spare penger er det lurt å ha noen basisvarer som du tar utgangspunkt i når du skal lage mat. Gode, næringsrike og rimelige basisvarer som du kan bruke hele året er løk, gulrøtter, poteter og kål. Bruk i tillegg andre frukt, grønnsaker og bær som er i sesong. 

Andre basisvarer:  

  • Krydder: Salt, pepper, oregano, malt muskattnøtt, karri, paprikapulver, hvitløkspulver, timian og andre krydder du liker godt.  
  • Tørrvarer: fullkornsris, fullkornspasta, tørrgjær, sammalt hvetemel, siktet hvetemel, lettkokte havregryn, tomatpuré, buljongterninger, eplecidereddik/hvitvinseddik, hermetiske linser, og hakkede tomater.  
  • Rapsolje til steking og extra virgin olivenolje til kalde retter. 
 

Lær deg å lage wok, omelett, suppe og enkle gryter 

Wok, omelett, supper og gryter kan gjøres enkelt og raskt, og kan lages som middag ene dagen og spises som lunsj dagen etter. Når du først har laget det noen ganger vil du enkelt se hvordan du kan bytte ut noen av grønnsakene med andre for å bruke opp det du har. 

Her får du også gode oppskrifter med omelett og wok.  

Lærer du deg grunnteknikkene innen matlagning er det enklere å kunne eksperimentere og se for seg hva man kan bruke restene til. Øvelse gjør mester og det kan være greit å ha noen gode oppskrifter å støtte seg på i starten. 

Her er noen næringsrike, rimelige og enkle gryter som er like gode dagen etter: 

Gulasj med bønner

Indiskinspirert potetgryte med linser

Nasi Goreng

Indisk blomkål-curry

PS: Ris og pastarester må kjøles ned raskt og oppbevares i kjøleskap. Les mer om hvorfor her.  

Sunne retter 

Et sunt kosthold trenger ikke være vanskelig eller komplisert, la minst halve tallerkenen bestå av frukt, grønnsaker eller bær og reduser mengden fastfood og mat som inneholder mye sukker og salt i hverdagen. Velg grove produkter når det er mulig og spis gjerne fisk 2-3 ganger i uken. Lager du mye av maten selv er mye gjort, og det er som regel lønnsomt også.

 

Lær mer på Frukt.no

Del:

Populære artikler

Les flere artikler

Padron Peppers med ostedipp? Ehm.. JATAKK! Og det beste - denne retten er laget på bare noen minutter, og er et verdig tilskudd til tapasbordet.
Oh la la! Nå kan du enkelt lage dine egne sprøstekte ostekuler med smak av chili og cheddar! Oppskriften gir 5 porsjoner.