Logo Studentpakken
Studietidens lille høydepunkt

Steg for steg: Et semester uten skippertak

“Nytt semester = nye muligheter” – klinger ordlyden til tusenvis av studenter som har stresset fra forrige krafttak ferskt i minnet. Likevel kommer semesterstart alltid brått på, og tidsoptimismen har forblitt uendret i den etterlengtede ferietåken. Å bryte med skippertaksvanene kan være en utfordring. Likevel er det fullt oppnåelig, selv for den mest surrete studenten. Vi deler fem enkle tips for å unngå skippertaksfella.

1. Planlegg med sans

Vi har ofte en tendens til å kaste oss over alt på én gang, overbevist om at dette er veien til suksess. Men sannheten er at denne initialråheten ofte fører til manglende motivasjon og lav gjennomføringsevne.

Et semester er et maraton, ikke en sprint. Så spør deg selv: hvordan kan du sette realistiske forventninger til deg selv for å opprettholde rutinen over tid? Hvis du ikke klarer å holde tritt med pensumplanen, går det fint.               Litt er bedre enn ingenting, noe som tar meg til neste punkt.

 

2. Betydningsfulle skritt med  ‘litt og litt’ 

Våkner du opp en dag uten obligatorisk forelesning og med tidligste innleveringsfrist om to uker, kan fristelsen til å ta seg fri være stor. Vi hører ofte ordtaket “litt er bedre enn ingenting”. Men la oss være ærlige; i en overveldende mengde pensumbøker kan tretti minutter med arbeid føles som en dråpe i havet. Likevel kan denne halvtimen med jobbing være viktig av flere grunner

    1. Dersom du tar deg tid til å lære én eneste fakta om faget, gir du hjernen din tid til å prosessere informasjonen slik at den enklere lagres i langtidsminnet. Dette kan være svært nyttig ved eksamenstiden.
    2. Uavhengig om du jobber i fem eller femti minutter, er dette en viktig innsats for å opprettholde den regelmessige rutinen. 
    3. Å sette av tid til studering, gir både følelsen av mestring i hverdagen og opprettholder overblikket på faget.
 

 

Delmål, delmål, delmål

Det er ofte manglende motivasjon og følelse av tidspress som gjør at skippertaksstudenten havner i den samme fella igjen og igjen. Selv et ønske om å oppnå en viss karakter kan virke fjernt ved begynnelsen av semesteret. Delmål kan derimot være løsningen på et slikt problem. 

Når du planlegger semesteret er det lurt skrive ned hva du skal gjennomføre fra uke til uke og måned til måned. Du kan for eksempel utforme et mål om hvor mange timer med studering du skal gjennomføre ukentlig. Deretter kan du opprette en timeliste der du ‘stempler’ deg selv inn og ut basert på de timene du faktisk studerer. Målet er å skape en rutine der du forplikter deg til regelmessig innsats, og ‘stemplene’ fungerer som en visuell påminnelse om dine egne studieforpliktelser. 

 

Finn studieteknikken for deg

På veien mot gode studievaner, er det essensielt å vite hvordan du jobber best; både for å effektivisere studeringen og for å holde motivasjonen. Det er ikke sikkert studieteknikken som klassekameraten din foretrekker, er den som funker best for deg. På TikTok-en vår, @studentpakken, har vi publisert flere forslag til gode studieteknikker.

 

Forpliktelse som fundament 

Å holde deg selv ansvarlig og forpliktet til arbeidet som skal gjøres, er en nødvendighet for å klare å jobbe jevnt gjennom semesteret. Du kan skape et forpliktende rammeverk for semesteret på flere måter: 

  1. Forpliktende avtaler med studievenner 
  2. Nedlasting av apper som kan minne deg på frister og spore fremgang.
  3. Eller du kan dele målene dine med et større publikum som kan hjelpe å holde deg ansvarlig.
 

Lykke til! Hilsen oss i Studentpakken

Del:

Populære artikler

Les flere artikler

Minipizza mekker du enkelt selv. Kombinasjonen av pepperoni, paprika og Min Kavlifavoritt Cheddar og Chili smøreost sørger for at dette blir en ny pizzafavoritt! Oppskriften gir 6 til 8 minipizzaer.