Logo Studentpakken
Studietidens lille høydepunkt

Få kontroll på studentøkonomien!

STUDENTTIPS

Få Kontroll på
Studentøkonomien!

Studentbloggen
8. januar, 2021Det er tøft å skulle leve på studiestøtten alene. Kun ni prosent sier at studiestøtten er tilstrekkelig for å få endene til å møtes, i følge en undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB. Derfor ser mange studenter seg nødt til å ta en deltidsjobb ved siden av studiene eller jobbe i ferier for å få endene til å møtes.Gjennom studiene blir man gjerne vant med å planlegge. Det samme gjelder for økonomien, den må planlegges, slik at du ikke bruker penger i blinde. Sett derfor opp et budsjett i nettbanken slik at du til enhver tid har kontroll over både inntekter og utgifter. I budsjettet setter du opp inntekt og utgiftene dine.

For å unngå dyre impulskjøp i kantinen bør du sette opp en ukentlig matplan. Sett gjerne av litt tid til å kartlegge hvilke tilbud de ulike matbutikkene har den uken. Det kan også være lurt å kjøpe store pakninger i stede for små, og heller fryse ned. Ofte er kiloprisen mye høyere på små pakninger enn store.

Du bør også passe på å få maksimalt ut av de to «store» utbetalingene fra Lånekassen i august og januar. Disse pengene bør først og fremst brukes på utgiftene forbundet med studiestart; som semesteravgift, bøker og skolemateriell. Hvis du sitter igjen med penger etter dette, er det en bonus som du kan fordele utover semesteret eller sette av til juni og juli hvor man ikke får studiestøtte fra Lånekassen.

  1. Lag budsjett for å få kontroll på studentøkonomien. Bestem deg for mye du skal bruke på mat, klær osv og følg med på budsjettet ditt i nettbanken.
  2. Betal alltid regningene dine ved forfallfor å unngå purregebyr, benytt deg av e-faktura eller avtalegiro.
  3. Begrens strøm og mobilforbruket ditt. Sjekk om du kan spare penger på å bytte leverandør.
  4. Vær prisbevisst, se på prislappen før du handler. Smør matpakke i stedet for å kjøpe lunsj, fyll opp vannflasken i stedet for å kjøpe drikke.
  5. Vent på salg, kjøp inn jul og bursdagsgaver når det er gode tilbud i butikkene.
  6. Vær tålmodig, lag en ønskelistemed ting du vil ha og ønsk deg det til jul og bursdag.
  7. Planlegg matinnkjøpene, gjør storinnkjøpen eller to ganger i uken
  8. Bruk nettet og kjøp brukt
  9. Sjekk ut studentrabattene!

Lyst å vite om konkurranser, utdeling, rabatter, tilbud og tips før alle andre?

Del:

Populære artikler

Les flere artikler

Det er alltid vanskelig å finne en ny, god serie som det er et par utgitte episoder av. For hva er bedre enn et skikkelig «ny-serie-maraton», hvor søvn, mat og alt annet blir nedprioritert? Vi spurte derfor dere om tips på nye serier og har her satt sammen en liten oversikt over forslagene som kom inn!