Logo Studentpakken
Studietidens lille høydepunkt

Kom i gang med trening

Kva må til for å bli ein som trener?
Ikkje berre sånn av og til, men ein som faktisk kan kalle seg sporty og som trener året rundt. Alle veit trening er bra for kropp og eiga helse, men mange dropper det likevel, eller prøver seg og fell frå etter ein periode. Her er nokre enkle steg som kan hjelpe deg å bli ein som trener.

Først og fremst handlar det om å lage seg rutiner, som skal passe inn i kvardagen din. For folk flest, er det nok å trene to-tre gongar i veka for å få ønska resultat. Dette kan for mange vere vanskeleg. Start med ein gong i veka og heller auk til to eller tre gongar når du er klar for det. Ta eit steg om gongen, finn ditt tempo. Det viktigaste er å byrje.

Start treninga idag med følgjande tips:

  • Noter i planen din når du skal trene
  • Pakk treningsbagen (dagen før) og sett den ved utgangsdøra
  • Snakk med ein venn og avtal treningsøkt
  • Gå på gruppetimer
  • Book en konsultasjon for råd om trening og kva som kan passe deg, dei fleste treningssenter tilbyr ein slik teneste
  • Set alarm på mobilen din merka med “TRENING”

 

Rutinen du lagar deg vil hjelpe deg å halde kontinuitet i treninga di. Kontinuitet er ein veldig viktig faktor for progresjon som igjen gir motivasjon. Finn ut kva for trening du liker og start med det. Sett deg realistiske mål som du ser på som viktige. Eit godt mål kan vere at du skal lære deg å like trening. Lær deg å like disiplinen trening, framfor målet. Klarer du det vil du klare målet og mykje meir. Da blir veien til målet lettare, særleg dei gongane motivasjonen er låg. 

Styrke eller kondisjon? Uansett form og kva du vel, så start roleg. Å “banke” seg i form vil ikkje vere levbart for dei fleste. Trening skal gi overskot, også til deg som er heilt fersk. I stressande perioder kan det vere lurt å kjøre på lågare intensitet av maksimal. Er du i tvil om kva du ønsker å trene, prøv dei ulike aktivitetane. Skal du trene styrke er det lurt å trene to-tre gongar i veka med fokus på heilkropp, då det gir optimal stimuli på styrke og muskelvekst. Følg ein treningsplan og noter ned kvar treningsøkt du har gjennomført. I dei tre-fire første vekene kan du forvente å bli sterkare og øvelsane du jobbar med vil gjennomføres med meir kontroll. Etter 2-3 mnd kan du merke betre helse og sterkare kropp.

 

Brått kan det seie stopp. Etter en lengre periode med trening kan du merke stagnasjon eller mangel på motivsjon. Det er normalt. Då er det lurt å halde på rutinen. Hugs at ein repetisjon eller eit kg auking sidan sist i ei øving, er framgang. Hold deg til planen, gjer endring først når du står bom fast. Først da har du behov for å gå inn i ein ny fase eller endre mål. Trening og stagnasjon er eit viktig tema som eg kjem tilbake til i eit seinare innlegg.

Merk at ønska resultat ofte kan ta tid. Hold ut og legg inn arbeidet uansett. Start med små endringar som du kan leve med. Du kjem langt med små steg over lang tid. Fleire tips om trening, motivasjon og kosthald tek eg opp i seinare innlegg. Følg med.

Ønsker deg lykke til med treninga.

– Tom Carlos

Del:

Populære artikler

Les flere artikler

Minipizza mekker du enkelt selv. Kombinasjonen av pepperoni, paprika og Min Kavlifavoritt Cheddar og Chili smøreost sørger for at dette blir en ny pizzafavoritt! Oppskriften gir 6 til 8 minipizzaer.
Det er alltid vanskelig å finne en ny, god serie som det er et par utgitte episoder av. For hva er bedre enn et skikkelig «ny-serie-maraton», hvor søvn, mat og alt annet blir nedprioritert? Vi spurte derfor dere om tips på nye serier og har her satt sammen en liten oversikt over forslagene som kom inn!
Kommuniser ut seksuelle behov, ønsker og savn - fra START